söndag 24 juni 2012

Våran midsommarafton

Förmiddagen och lunch var vi bara hemma och tog det lugnt på Midsommarafton. Kristoffer hade lite som han var tvungen att fixa med firman.

Sen gjorde vi oss iordning och åkte till Klas där vi umgicks, åt god mat och en av de godaste tårtor jag någonsin ätit! =)
Vi åkte därifrån runt strax innan 21 eftersom Kristoffer skulle hem och göra sig iordning för nattarbete.









Och här kommer receptet på den jättegoda tårtan jag gjorde. Varnar för att den är beroendeframkallande. ;)

Ingredienser

110 g smör
2 1/3 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim
smör och ströbröd till formen

Fyllning

5½ gelatinblad
1/2 l jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde

Garnering

1 l jordgubbar

Gör så här

Sätt ugnen på 175°C.

Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen.
Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bre ut smeten i en smord, bröad springform, ca 24 cm i diameter.
Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna.

Fyllning:
Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten.
Mixa jordgubbarna i matberedare eller med stavmixer till en slät puré.
Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens.
Värm 1/10 av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén.
Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen. Tina 4 timmar i rumstemperatur vid serveringen.

Toppa tårtan med rensade jordgubbar och dekorera eventuellt citronmeliss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar